Primaronerecept Bourguignon
Vild Bourgignone á la Veneto
Ingredienser för 6 personer
1 kg viltkött (hjort, älg, ren…)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3-4 morötter
100 gram rotselleri
150 gram sidfläsk
4 italienska korvar Salsiccia
1 dl tomatpuré
4 msk viltfond
5 dl rött vin (Primarone)
2 dl vatten (ev. mer för spädning)
2 lagerblad
1 burk syltlök
färsk timjan till dekoration
3 tsk torkad timjan
Salt och peppar (rosé, vit, svart)
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
50 gram smör
1-2 dl mjölk eller grädde
25-50 gram parmesanost
Gör så här:
- Skala och skär lök i klyftor och vitlöken i skivor. Skala och skiva morötter och rotselleri.
- Skär köttet i tärningar, sidfläsket i mindre bitar och gröp ur innehållet i salsiccian ur korvskinnet.
- Bryn kött, sidfläsk och salsiccia i stekpanna för att få färg och stekyta. Lägg all lök i en gryta och bryn i olivolja. Tillsätt köttet.
- Tillsätt tomatpuré och låt allt steka i några minuter.
- Tillsätt rödvin, vatten, viltfond, morötter, rotselleri, lagerblad, torkad timjan, salt och peppar.
- Låt allt småputtra ca 1,5 timme. Späd med vatten vid behov.
- Under tiden förbereds potatispuré. Skala och koka potatisen riktigt mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet, använd en visp eller potatispress för att mosa potatisen riktigt ordentligt. Tillsätt smör och mjölk/grädde och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
- När grytan är klar, tillsätt syltlöken och dekorera med färsk timjan. Servera med potatispurén och ett glas Primarone.