Cajungrillad ryggbiff

I sambarbete med Grillkoll.se

Ingredienser 4 portioner

1 bit ryggbiff (ca 800g)

Rub:
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk färskmald svartpeppar
1 msk oregano
2 tsk vitlökspulver
1 tsk salt

Gör så här:
1. Blanda kryddorna till cajunrubben och klappa in dem i köttet.
2. Låt köttet stå i kylen i 2-3 timmar och lyft ut det en halvtimme innan köttet ska på grillen, passa samtidigt på att tända briketterna.
När briketterna har fått en askgrå färg runt om är grillen redo för indirekt grillning.
3. Lägg köttet på plats (ej direkt ovanför glöden), stick i en digitaltermometer, med displayen utanför och på med locket.
4. Låt köttet ligga kvar utan att lyfta och kika, tills det nått upp till 52 grader och slå in det i ej helt tättförslutande folie i minst 15 minuter.
5. Servera ryggbiffen med ett färskt smör toppat med hackad röd spansk chili och flingsalt, enkelt och gott. Lägg gärna till en sallad på ruccola, pinjenötter och tomater. Ringla balsam-vinäger över.

Tips! För ytterligare italiensk touch byt ut smaksättningen i smöret mot riven parmesanost och basilika. Njut med ett glas Silverboom Black Label.

Ryggbiff är ett fantastiskt kött och ger lika bra resultat om man grillar den skivad, men i detta fall grillar vi ryggbiffen hel vilket kräver att du har lock på grillen. Tillagningen sker med s.k. indirekt grillning, vilket innebär att köttet inte ligger direkt ovanför glöden. Använd 15-20 briketter så får du lagom temperatur i en standardklotgrill.

 

Foto: Henrik Insulander

Välkommen till Apricot

Den här sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker.
Därför vill vi att du garanterar att du är över 25 år

Jag är över 25 år