Röda viner

Cabernet Sauvignon är en av druvorna som anses som vinvärldens viktigaste druva. Cabernet sauvignon trivs över hela världen men har sitt ursprung i Bordeaux, Frankrike. Den ger smak till några av världens bästa viner och finns sig i flera av de bästa vinländerna som Frankrike och Australien (se bifogade karta). Cabernet sauvignon trivs särskilt bra i regioner där jordmån och landskap präglas av väldränerade samt kalkrika sand- och grusåsar. Ju varmare klimatet är dessto fylligare och mildare blir druvorna.

Många vinproducenter väljer att blanda viner för att skapa rätt smak. Det kan vara genom att blanda olika druvsorter men också olika årgångar. Cabernet sauvignon passar utmärkt att blanda med andra druvsorter men också som endruvs-vin.

carte-cabernet-sauvignon-final

Doftmässigt har Cabernet Sauvignon druvan en karaktäristiskt doft av svarta vinbär och plommon.  Om vinet har lagrats i ekfat kan doften ha inslag av vanilj. Mindre mogna viner kan ha en ton  av paprika.

Smakmässigt kan druvan enklast beskrivas med inslag av plommon och svarta vinbär. Cabernet sauvignon har en bra struktur och garvsyra.

spectre-de-couleur-cab-sav

Bilden ovan visar att Cabernet Sauvignon är en av de mer mörka druvorna. Färgen på vinet hjälper först till att identifiera om det är ett rött, vitt eller rosévin. Därefter går det att utläsa vilken typ av vindruva vinet är gjort av, hur länge den har lagrats samt i vilket område i världen den har odlats.

Ju längre ett rött vin lagras, desto mer ändras färgen från blå-röd till röd-orange.

Välkommen till Apricot

Den här sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker.
Därför vill vi att du garanterar att du är över 25 år

Jag är över 25 år