Vita viner
tisdag, 22 december 2020
För att tillverka vitt vin måste man först pressa druvorna och därefter avlägsna skalen så fort som möjligt för att de inte ska sätta färg och smak på vinet. Med andra ord kan man skapa vitt vin med både vita och röda druvor eftersom saften inte har några färgpigment.
Enligt många kännare är Chardonnay vitvinsdruvans svar på Cabernet sauvignon och även om Frankrike är hemland trivs den överallt i världen.
Doftmässigt har Chardonnay ofta en kraftigt dominerad doft av vanilj och ek. Även dofter som nötter, smör, rostat bröd, kex, ananas, melon och mango går att spåra.
Smakmässigt har Chardonnay en stramare struktur i kallare klimat (Bourgogne) och en mjukare struktur i varmt klimat (Yarra Valley, Australien).
Färgen på viner kan ändras mycket, särskilt när vinet lagras på fat. På följande bild finns förslag på chardonnay viner från olika regioner samt typiska färger och karaktärer.