Öppna/stäng menyn

För att tillverka vitt vin måste man först pressa druvorna och därefter avlägsna skalen så fort som möjligt för att de inte ska sätta färg och smak på vinet. Med andra ord kan man skapa vitt vin med både vita och röda druvor eftersom saften inte har några färgpigment.

Enligt många kännare är Chardonnay vitvinsdruvans svar på Cabernet sauvignon och även om Frankrike är hemland trivs den överallt i världen.

carte-des-chardonnays

Doftmässigt har Chardonnay ofta en kraftigt dominerad doft av vanilj och ek. Även dofter som nötter, smör, rostat bröd, kex, ananas, melon och mango går att spåra.

Smakmässigt har  Chardonnay en stramare struktur i kallare klimat (Bourgogne) och en mjukare struktur i varmt klimat (Yarra Valley, Australien). 

Färgen på viner kan ändras mycket, särskilt när vinet lagras på fat. På följande bild finns förslag på chardonnay viner från olika regioner samt typiska färger och karaktärer.

chardonnay-farger

Välkommen till Apricot

Den här sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker.
Därför vill vi att du garanterar att du är över 25 år

Jag är över 25 år